Followers

Friday, November 18, 2011

KEK KARAMEL ATAU KEK PUDING KARAMEL ??????

ASSALAMUALAIKUM....


"Kek ini dah macam Tsunami kat blog masakan" ...kata azlita.
Kek Karamel atau Kek Puding Karamel? yang mana satu betul???.....


Bagi mummy, mummy lebih suka memberi namanya Kek Puding Karamel. KARAMEL bermaksud gula hangus...
Jadi...kek karamel bermaksud kek gula hangus....kalau kek gula hangus mummy rasa macam gambar di bawah ini......


KEK GULA HANGUS


Kek Puding Karamel bermaksud kek puding gula hangus....kerana yang digula hanguskan tu ialah puding bukannya kek.....
Sekarang mummy nak tayang Kek Puding Karamel versi mummy. Kebanyakan blog masakan menayang lapisan kek berbelang-belang...tapi lapisan kek untuk Kek Puding Karamel versi mummy berwarna coklat.




Ramai di antara kawan mummy lebih suka lapisan kek adalah dari kek coklat....Mummy dah cuba berbagai color tapi kek coklat juga yang seringkali menjadi pilihan ....menurut mereka warna kontras di antara puding karamel dan kek coklat kelihatan sangat bergaya......u olls ingat orang je ke nak bergaya.....kek pun nak kan gaya juga tau.......






Mummy malas nak taip resipi kat sini sebab boleh dikatakan hampir semua blog masakan sudah pun menayang resepi Kek Puding Karamel ini di blog masing-masing tapi mummy suggest tengok resepi kat blog Azlita . 












Posisi mana pun yang mummy tayang nampak sama je...sebab kek dah tinggal sejuring baru teringat nak snap.....ahaks..








Hari ini mummy ke UiTM bawa Kek puding Karamel ini untuk puteri mummy......dalam perjalanan pulang mummy melalui kawasan tanah bendang yang menghiasi pandangan perjalanan....ternampak sekawan burung gembala kerbau sedang bertenggek di belakang sekumpulan sang kerbau..intim sekali....
Mummy terfikir.....bagaimana hubungan ini bermula?......


Tanpa sedar baju yang mummy pakai hari sama warna dengan Kek Puding Karamel mummy......Kalau dah memang taste kita, asyik berkenan color tu juga......ahaks......












ARIZAKIAH

21 comments:

eila said...

sedapnya yummmm....yummmm....

Citarasa Rinduan said...

cantiknya kak arizakiah..

kak.. nampak gebu dan lembut.. pada mata ayu.. sure kek puding kamarel kak sedap...

Cik Eka said...

mummy..kalo bawah dia coklat tu mummy bubuh apa yer?? serbuk coklat atau perisa dan pewarna coklat??
eka try buh coklat emulco..rasa dia x sedapla mmmy...huhu

Saiazuan said...

hmm bukan penggemar kek sgt.. :D

bintangjauh said...

Salam Kasih buat Zakiah, tampak begitu yummy sekali kek puding karamel berlapis dengan kek-chocolate,sah sememangnya yummy kerna gabungan chocolate dan karamel begitu kena serasi rasanya, Ratna akan mencuba cara Zakiah kali ini.

Cantik jelitanya rupa paras Zakiah anggun berbaju kurung begitu, sama seperti Puteri Zakiah yang cantik jelita sekali.

Sampai nanti dan salam manis manis madu.

Arizakiah said...

eila:

Buat mummy lapisan kek dari kek coklat adalah lebih berperisa......kalau buat kek belang-belang rasanya biasa je ...jadi...memang sedap..

Arizakiah said...

Citarasa rinduan;

ayu, kek memang lembut dan lapisan puding pun tak lembek sangat.....KALAU BUAT KAT RUMAH MEMANG AKAK TERKEJUT....SEKEJAP JE DAH HABIS....

Arizakiah said...

Saiazuan;

wan, kek puding karamel ni tak macam kek biasa...ia lebih kepada desert....letak dalam peti ais sekejap, uuuuu...sejuk masuk tekak...

Arizakiah said...

eka,

Cokilat emulco rasanya pahit....kalau nak kan warna seterang itu alamat bagi ayam makan pun ayam tak endak..ha...ha...ha..

mummy gunakan resepi kek coklat..apa jua resepi kek coklat yang biasa boleh eka gunakan....(Bukan coklat lembab)

Arizakiah said...

bintangjauh;

salam kasih buat ratna juga...
Zakiah rasa gabungan ini sangat sesuai kerana kek coklat memang sedap. kalau mengunakan resepi kek belang rasanya biasa je sebab kek belang tu adalah resepi kek vanila biasa... kalau zakiah buat untuk anak-anak memang zakiah terkejut.....sekejap je dah habis..... selamat mencuba ratna...

Zakiah sangat malu dengan ratna...terlalu kaya dengan pujian......

ILA HonEyBuNNy said...

yela mummy....baju mummy dan dan macam kek tu sedapppp..

tetiba ila teringin kek gula hangus...lapaqnya...hehe

Arizakiah said...

ila;

Ibu mummy memang suka kek gula hangus...Bagilah kat dia kek secantik manapun.....pilihannya hanya kek gula hangus.....

Kesahnya......warna pebret mummy ialah ........coklat(brown)

eelobor said...

saya tak berapa kisah nama, sebab cuma tau makan jer.... hihihihi

cik wanie Lovela (CWL) said...

mumy nak resipi bole tak plzzzzzzzzzzzzzzz


ni blog wani

http://cikwanielovela.blogspot.com/

cik wanie Lovela (CWL) said...

waa eksited mumy nak wat entry khas wat resipi kek puding.mumy lepas wat entry g tau wani ya.eksted!!!

Arizakiah said...

eelobor;

Hang tu jantan.......memang koje hang....makan....ha..ha..ha...

Arizakiah said...

wani;

wokeh...wokeh....
insyaallah.....

cik wanie Lovela (CWL) said...
This comment has been removed by a blog administrator.
anisalya said...

nampak sedap je kak. nak buat tak tahu bila sbb sy je mkn kek. suami kureng. anak2 mkn jgk tp tk byk mana pun.

Lady Lavender said...

salam
akak, kalau guna kek coklat kukus maknanya kena kukus sekali dengan puding karamel la yer?

Arizakiah said...

Lady lavender:
Salam.....
Kalau nak buat cara kukus akak rasa elok dikukus puding gula hangus dahulu hingga 3/4 masak barulah dicurahkan adunan kek coklat ke atasnya.....dan kukuslah hingga kek masak.....selamat mencuba...