Followers

Sunday, December 18, 2011

SIREH JUNJUNG PELENGKAP ADAT, TERTUNAI IMPIAN SEMPURNALAH HAJAT....

ASSALAMUALAIKUM.....




12 HARI LAGI NAK SAMBUT  TAHUN BARU....


Mood berblog entah kemana...agaknya hanyut ke Laut Cina Selatan bersama angin monson timurlaut yang membawa  banjir pantai timur....


Tapi hari ni mummy terpaksa  rajinkan diri kerana rumah sangat berhabuk dan bersawang..hu..hu..hu


Tempahan sireh junjung untuk majlis tunang dan kahwin terpaksa mummy tunaikan walaupun rasa tak larat.....
Sireh junjung ni adalah perkara wajib dalam setiap majlis pertunangan atau perkahwinan. Selain menjadi penyeri majlis ia juga dianggap sebagai pelengkap adat .


Pada mulanya menurut kawan mummy adiknya tu Alami, nak melangsungkan majlis sebelah petang tapi di awalkan langsungnya ke sebelah pagi Jumaat lepas.....
Sesuai dengan kepentingannya maka pagi itu  mummy pun....
Meredah hujan untuk ke Pasar Siti Kadhijah.....

 Takde duit kecik ke cik Jah.....






 Terima kasih.....
Saya beli ye.....
Mummy beli.......


Daun Sireh...harga daun sireh sekarang sangatlah mahal. 1 ikat  RM6.00



 Bunga......ikut tema tempahan



pink biru...mummy tambah putih untuk menaikkan seri....




 bunga-bunga malaysia.......
moden dan tradisional.....yang dijual di pasar . mummy tak beli sebab mengikut tema....





Maaf, mummy tak dapat nak bagi tunjukcara step by step.....photographer malas nak snap....ahaks...



Susun daun sireh di sekeliling span....sematkan dengan peniti.





kemaskan susunan sireh 




 









INILAH SIREH JUNJUNG BIDAN TERJUN YANG MUMMY GUBAH KURANG DARI 1 JAM.......












Mengikut tradisi melayu, sireh junjung dari pihak pengantin lelaki hendaklah lebih tinggi sedikit daripada pengantin perempuan untuk menunjukkan peranan dan tanggungjawab lelaki sebagai ketua keluarga.


Tetapi seiring dengan perkembangan zaman, sireh junjung telah digubah menjadi pelbagai bentuk dan sesuai dengan konsep...... 






Anak Pucong anak merbah,
Terbang hinggap di dahan meranti;
Sireh junjung kanda persembah,
Mengikat kasih bagai dijanji.... 




ARIZAKIAH

Thursday, December 8, 2011

WAA......CANTIKNYA RUMAH BARU KHAIRUL FAHMI........

ASSALAMUALAIKUM.....

Mungkin khairul Fahmi Che Mat penjaga gol kebangsaan yang famous amos tu masih lagi berduka dengan kehilangan adik kandungnya 4,5 hari lepas, Mohd. Amirul Izzat Che Mat , 16 tahun akibat demam denggi...
namun ucapan sekalung tahniah untuk KFCM kerana tak lama lagi kerajaan Kelantan akan menyerahkan kunci rumah baru .
 KFCM bersama mengusung jenazah adiknya untuk dikebumikan

Idea hadiah rumah banglo tersebut adalah dari Tuan Guru Nik Aziz sendiri bagi menghargai jasa penjaga gol tersebut kerana membantu pasukan Harimau Malaya menjuarai  Piala Aff Suzuki tahun lalu  .





 Rumah ini  terletak di Taman Kurnia Jaya ,
Pengkalan chepa.


Siapa kata main bola tak boleh jadi kaya? Tapi mesti main betul-betul.....

Semasa mummy belajar dulu, seorang guru mummy pernah berkata......

"ingin jadi kaya tak semesti berjaya dalam pelajaran saja.....kalau berbakat dalam tarian, menarilah betul-betul sehingga termasyhur di seluruh panggung di dunia.....kalau minat menyanyi, jadilah penyayi terbaik yang diminati sampai mati... kalau minat bersukan, jadilah pemain yang boleh mencipta nama...mengharumkan negara, menjadi sebutan di seluruh dunia....kalau nak jual keropok, ciptalah resepi keropok yang sukar ditandingi keenakannya..... kalau melakukan sesuatu perkara, buatlah sehabis baik...."
Kalau apa saja yang kita lakukan dengan komitmen yang tinggi pasti akan berjaya..........dan sampai sekarang kata-kata itu masih mummy ingat......



Hai sang murai,......kau tau tak yang aku dulu ingin jadi penyanyi lebih baik dari syarifah aini.....tapi sudahnya nyanyi di ceruk dapur sahaja  ........HA...HA..HA






ARIZAKIAH

Wednesday, November 30, 2011

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENJADI TUA BERSAMA......

Assalamualaikum....

SEPATUTNYA ENTRY INI DI UPDATE ......28 NOVEMBER......

Mentari barat dan timur yang sentiasa mengiringi kehidupan kadang-kadang tidak pernah aku hiraukan. juga..apabila mentari yang satu itu bersembunyi di sebalik sang rambulan pabila gelap malam....pun tak pernah aku pedulikan..

Dan esoknya mentari bersinar lagi...dan menjadikan hari semalam sebagai  nostalgia indah biarpun ia pahit atau manis untuk dikenang.......ada juga orang menyebutnya sebagai SEJARAH......pun kerapkali aku endahkan....

sehinggalah.....apabila orang-orang tercinta membuat kejutan ....memasang puluhan lilin di laman, menyanyikan lagu ulang tahun di detik 12 malam sebagai tanda meraikan......maka.......
:


:


:


:


:


:


:.

Barulah aku tersedar........
Aku kini sudah meningkat usia......








                       APA YANG KAU MENUNGKAN TU YAH.....





 TAK DE APE JAH...CUMA  MENGHITUNG HARI.....TAK SEDAR DAH BERTAMBAH USIA KITA RUPANYA...













 Mummy diumpan aqeed ke biliknya ............tanpa sebarang prasangka......
Sius elektrik di off....sangkanya blackout.......
Rupanya ada agenda di luar bilik.....



lilin..........kejutan  untuk mummy.......  terharunya

 anak-anak memang tau mummynya  suka donut big apple.....
mummy memang tak suka kek.....sebab hari-hari pun  mengadun kek tempahan........ 

Setelah lampu terpasang


Terima kasih buat anak-anak kerana patuh dan mendengar kata.....
Terima kasih buat suami kerana sudi menjadi tua bersama-sama......
Terima kasih buat kalian kerana limpahan kasih sayang.......




Hai camarku......bahagianya hidupku kerana di kelilingi dengan cahaya cinta.......



ARIZAKIAH

Tuesday, November 22, 2011

HARIMAU MENGAUM DI GELORA BUNG KARNO......

ASSALAMUALAIKUM.....



Berita radio yang mummy dengar pagi tadi: Ganjaran istimewa akan menanti kepulangan pasukan harimau muda sempena kejayaan mereka di Sukan SEA malam tadi....

Memang patut mereka menerima ganjaran istimewa....apa tidak nya ..semangat kental mereka mengawal dan mententeramkan diri untuk menghadapi penyokong Indonesia yang begitu jijik dan mengejek pemain dan kontinjen malaysia sejak dari hari pertama di Sukan SEA ke 26 lagi. Provokasi di Gelora Bung Karno tidak mampu mempengaruhi mental pemain negara. Misi membalas dendam mereka akibat sakit hati yang mendalam ekoran kekalahan di Piala AFF Suzuki tahun lalu tidak terlaksana...  Mummy sendiri yang tak bermain pun asyik keluar masuk bilik air.....ahaks...






Indonesia mungkin telah meraih 170 pingat emas (setakat semalam) namun terlepas ibu segala pingat emas iaitu pingat emas bola sepak terutamanya tewas di laman sendiri sudah tentu amat mendukacitakan. Andai mampu meraih beribu pingat  emas sekalipun, luka mereka  tidak akan terubat.



Kesian.......Tp untung boleh masuk tv.....hu...hu...hu...

Tangisan para penyokong laskar Garuda Muda adalah difahami kerana mereka bukan saja tewas di bumi sendiri malah sudah 2 dekad tidak mengecapi kejayaan sejak menang di Sukan SEA Manila 1991.

Orang kata orang indon ni memang pandai hal bomoh-bomoh dan jampi menjampi...mummy tak berapa pasti tapi seluruh penonton  malam tadi melihat dengan pasti kesebelasan pemain indon kumat kamit membaca sesuatu semasa permainan nak bermula termasuk penjaga golnya yang tak henti-henti berdoa dan beberapa aksi sujud oleh pemain Indon...sujud apa tu.........

 aksi hebat Khairul Fahmi ..............penuh gaya....

Pemain Malaysia je yang cool dan bersahaja biarpun dalam hati lebih bergelora dari Gelora bung Karno....
Dan....setiap kali Khairul fahmi bersedia menerima tendangan  penalti, setiap kali itulah mummy tak pernah berhenti berdoa membantu en apek dari jauh.......(perasan alim..ahaks) Itulah tanda sokongan padu mummy buat skuad harimau muda..auuum....

  TAHNIAH........HARIMAU MUDA.!!!!!!...........TERNYATA NGAUMAN ANDA SEMUA MAMPU MENENGGELAMKAN SUARA GELORA BUNG KARNO...



Kalau mummy termakan cili api sekali pun semasa menonton malam tadi , takkan rasa pedasnya.....ha..ha..ha



Hai garuda......mengapa goyah terbang mu??? adakah sudah patah sayapmu??????






ARIZAKIAH




SEKADAR BERSENDA DI TENGAHARI......

ASSALAMUALAIKUM...





 
 Uolls percaya ke tak????

Mummy tak percaya...cuma mummy suka kalau semua yang di atas tu bersatu hati dan  ideologi....sama macam
tengok bola pemain Malaysia beraksi..... 


ARIZAKIAH

Sunday, November 20, 2011

ASSALAMUALAIKUM...


HARI NI

20112011

TAKKAN ADA LAGI TARIKH  SEPERTI INI SEPANJANG HAYAT......

HANYA HADIR PADA HARI INI.... SAHAJA...

Mummy hanya melihat pada keunikan susunan nombor dan tarikh sahaja kerana ia hanya ditemui sekali sahaja untuk seumur hidup.

bukanyan seperti 11.11.11......

ia telah dan akan hadir pada setiap  millenium 



mummy telah copy paste maklumat ini dari sini untuk dikongsi bersama sebagai panduan kita semua.





Tarikh hari ini mengikut kalendar gregorian menunjukkan satu susunan nombor yang unik. Perkara ini hanya berlaku sekali sahaja setiap millenium. Tarikh hari ini telah menjadi satu perkara besar dalam kalangan manusia. Termasuk umat Islam di Malaysia.
Tahukah anda bahawa tarikh ini sebenarnya menyimpan pelbagai rahsia yang nyata mampu menggugat akidah seseorang? Bukan kebetulan ramai yang seolah-olah mengagung-agungkan tarikh ini termasuk di televisyen dan pelbagai media elektronik. Perkara ini sebenarnya sudah dirancang rapi oleh puak-puak pemuja Lucifer (Iblis) iaitu para Masons sekalian.
Post kali ini akan mengupas rahsia-rahsia dan konspirasi di sebalik tarikh ‘keramat’ 11.11.11 yang sedang menjadi viral.
——
Simbolik angka 111111
Menggunakan matematik mudah, apabila kita tambahkan setiap angka dalam tarikh ini (1+1+1+1+1+1) akan berjumlah 6. Ya, ini sudah cukup jelas membuktikan terdapatnya unsur simbolik Lucifer atau Iblis.

Angka 1 sebanyak 6 kali simbolik Al Masih dan Iblis.
Angka 1 yang berulang sebanyak 6 kali ini juga merujuk kepada Al Masih Dajjal (The False Messiah) yang umum mengetahui bermata satu dan hubungannya dengan Lucifer yang simbolik dengan angka 666. Dikatakan pada tarikh inilah mulanya kemunculan Antichrist (Dajjal) yang dijadikan boneka oleh ‘the Devil’ seperti yang telah diramal dalam kitab Satanic the Holy is Satan.

Lukisan Signorelli menunjukkan hubungan Lucifer dengan Antichrist.
Hubungan akrab antara Antichrist dan Lucifer juga telah tercatat dalam kitab Mormon (the Book of Mormon);
Antichrist (Al Masih) terbesar ialah Lucifer (Iblis), tetapi dia mempunyai banyak pembantu dalam bentuk kewujudan roh mahupun sebagai manusia biasa.” – (Book of Mormon: Jacob 7: 1-23, Alma 1: 2-16, Alma 30: 6-60)
Hari Jumaat, sehari sebelum Sabbath
Satu lagi unsur yang jelas menunjukkan tarikh ini telah ditunggu-tunggu oleh para Masons untuk melakukan ritual Masonic ialah jatuhnya pada hari Jumaat. Kita semua tahu hari Jumaat adalah hari akan berlakunya kiamat dan secara halusnya mereka memilih hari ini sebagai hari kebangkitan Al Masih the False Messiah.
Ini juga telah diramal dalam kitab Nostradamuih;kredit kepada Al-Saachez
‎”Dan kuasa kegelapan akan mula menerobos ke dalam jiwa setiap insan menurut kehendak Angra Mainyu, Enkidu, Malek Taus dan Lucifer ketika 1 bertemu 1 sebanyak 6 kali pada permulaan hari sebelum bermula Sabbath” – (Nostradamuih 111;111)
Jelas di sini kemunculan kuasa kegelapan (Lucifer dan Antichrist) akan berlaku pada 11.11.11 (1 bertemu 1 sebanyak 6 kali) dan hari tersebut ialah hari sebelum bermula Sabbath.
Sabbath ialah hari para Yahudi dan beberapa puak agama Abrahamic (agama Hanif) lain melakukan ritual dan dianggap ‘the rest day’ di mana unsur-unsur jahat tidak dapat berlaku. Sabbath berlaku pada hari Sabtu dan hari sebelumnya ialah hari Jumaat!
Kaitan dengan Illuminati dan Freemasonry
Unsur-unsur Illuminati dan para penyembah syaitan, Freemason telah banyak merujuk kepada tarikh keramat mereka ini. Contohnya dapat dilihat pada rajah ‘Ordo Templi Orientis’ (Order of Oriental Templars) mereka yang terdapat di bawah.

Rajah dan penerangan maksud-maksudnya.
Maka jelas bahawa angkatan Illuminati dan para masons telah lama menanti kedatangan tarikh ini. Dan tersorot sudah bahawa tarikh ini menjadi tarikh penting dalam konspirasi mereka menyeru Al Masih.
——
Sungguh dahsyat konspirasi yang dilakukan oleh mereka. Kita sebagai umat Islam di Malaysia perlu berhati-hati agar tidak terpengaruh dengan ‘pemujaan’ tarikh ini. Nyata sekali sambutan yang diadakan oleh sesetengah saluran televisyen antarabangsa seperti Disney Channel (yang nyata dimiliki Yahudi) telah dirancang untuk menyesatkan umat Islam.

Dan di bawah ini  pula nasib malang yang menimpa pasangan pengantin yang memilih untuk berkahwin pada 11.11.11 jam 11.11 pagi jumaat lepas....



Harapan seorang lelaki Bangladesh untuk membina sebuah perkahwinan yang bahagia dan kekal hingga ke anak cucu  musnah apabila pengantin perempuan meninggalnya beberapa minit selepas majlis perkahwinan itu berakhir. Yang menariknya, majlis perkahwinan itu diadakan  pada 11:11 pagi 11/11/11.

Shawkat Khan memberitahu AFP bahawa dia tidak mengetahui sebab pengantin perempuan, iaitu Farzana Yasmin meninggalkan majlis itu, namun menurut Farzana dia berasa marah kerana permintaan hadiah hantaran melampau daripada keluarga lelaki termasuk sebuah peti sejuk dan televisyen. 

"Untuk menjadikan majlis itu istimewa, saya menempah kad yang mahal, menjemput rakan dan saudara mara untuk menghadiri majlis itu," kata Shawkat 32 sambil menjelaskan bahawa majlis itu diadakan tepat pada 11.11 pagi pada 11/11/11.
 
Shawkat, seorang guru percaya nombor 11 adalah nombor bertuah bagi dirinya. 

Jadi, apa yang istimewa sangat dengan 11.11.11? atau 20112011? 

Bulan lepas mummy belikan kenderaan baru untuk puteri mummy dengan nombor plat yang sama dengan kenderaan mummy yang lain. Bukan percaya kepada nombor tapi mummy sangat mengutamakan keindahan....bila semua kenderaan bernombor plat yang sama berada di laman nampak serasi je....


ARIZAKIAH

Friday, November 18, 2011

KEK KARAMEL ATAU KEK PUDING KARAMEL ??????

ASSALAMUALAIKUM....


"Kek ini dah macam Tsunami kat blog masakan" ...kata azlita.
Kek Karamel atau Kek Puding Karamel? yang mana satu betul???.....


Bagi mummy, mummy lebih suka memberi namanya Kek Puding Karamel. KARAMEL bermaksud gula hangus...
Jadi...kek karamel bermaksud kek gula hangus....kalau kek gula hangus mummy rasa macam gambar di bawah ini......


KEK GULA HANGUS


Kek Puding Karamel bermaksud kek puding gula hangus....kerana yang digula hanguskan tu ialah puding bukannya kek.....
Sekarang mummy nak tayang Kek Puding Karamel versi mummy. Kebanyakan blog masakan menayang lapisan kek berbelang-belang...tapi lapisan kek untuk Kek Puding Karamel versi mummy berwarna coklat.




Ramai di antara kawan mummy lebih suka lapisan kek adalah dari kek coklat....Mummy dah cuba berbagai color tapi kek coklat juga yang seringkali menjadi pilihan ....menurut mereka warna kontras di antara puding karamel dan kek coklat kelihatan sangat bergaya......u olls ingat orang je ke nak bergaya.....kek pun nak kan gaya juga tau.......






Mummy malas nak taip resipi kat sini sebab boleh dikatakan hampir semua blog masakan sudah pun menayang resepi Kek Puding Karamel ini di blog masing-masing tapi mummy suggest tengok resepi kat blog Azlita . 












Posisi mana pun yang mummy tayang nampak sama je...sebab kek dah tinggal sejuring baru teringat nak snap.....ahaks..








Hari ini mummy ke UiTM bawa Kek puding Karamel ini untuk puteri mummy......dalam perjalanan pulang mummy melalui kawasan tanah bendang yang menghiasi pandangan perjalanan....ternampak sekawan burung gembala kerbau sedang bertenggek di belakang sekumpulan sang kerbau..intim sekali....
Mummy terfikir.....bagaimana hubungan ini bermula?......


Tanpa sedar baju yang mummy pakai hari sama warna dengan Kek Puding Karamel mummy......Kalau dah memang taste kita, asyik berkenan color tu juga......ahaks......












ARIZAKIAH

Sunday, November 13, 2011

TAHUKAH ANDA TENTANG KEISTIMEWAAN TESCO KOTA BHARU????

Assalamualaikum....



Mengikut sejarahnya, Tesco atau secara literal di Kelantan menyebut Tisku (تيسكو). TESCO mula bertapak di Malaysia menerusi penubuhan TESCO Store Malaysia Berhad pada 9 November 2001 melalui pakatan strategik SIME DARBY BERHAD. Kini ia mempunyai lebih 20 cawangan di seluruh Malaysia .Ber ibu pejabat di UK, TESCO merupakan peruncit ketiga terbesar di dunia dari segi hasil kutipan (selepas Wal-Mart dan Carrefour) dan kedua terbesar d idunia dari segi catatan keuntungan (selepas Wal-Mart). Setelah hampir 8 tahun beroperasi di Malaysia barulah TESCO memilih Kota Bharu, Kelantan sebagai rangkaian baru yang strategik.
Buktinya, setiap hari minggu TESCO Kota Bharu memungut kutipan lebih RM1 juta sehari.


 Pun begitu, kemasukan TESCO di Kelantan telah dilengkapkan dengan beberapa prosedur dan syarat tertentu untuk dipatuhi bagi membolehkan TESCO bertapak di Kelantan. Antaranya, TESCO Kota Bharu merupakan TESCO pertama di dunia yang ditutup pada waktu Sembahyang Jumaat dan merupakan TESCO yang pertama di dunia tidak menjual minuman keras/arak ataupun produk segar yang tidak halal.


Selain itu, TESCO Kelantan turut menyediakan tempat Solat yang cukup selesa kepada pekerja muslim. Dan apa yang menarik sekali ialah TESCO Kelantan merupakan TESCO pertama di dunia menggunakan tulisan jawi sebagai sebahagian jenamanya. Iaitu gabungan “Ta, ya, sin, kaf dan wau” dengan sebutan (تيسكو) TISKU.:) Sumber dari sini

Aduhai.......tentu bangga 'menjadi' Tesco Kota Bharu kan???? ....... Semuanya dapat anugerah yang pertama di dunia......DAN....RM 1 juta sehari tuuuuu..........






Hai camarku,...marilah kita sama-sama mencipta sesuatu yang pertama di dunia....
Camar dan arizakiah......pasangan unik pertama di dunia yang menjadikan tiupan angin dan awan gemawan sebagai perantara cinta....ahaks.......






ARIZAKIAH  

Friday, November 11, 2011

11.11.11 APA SALAHNYA BUAT MAJLIS KAHWIN DI TAMAN......

11.11.11


Assalamualaikum.......


Cantiknya tarikh hari ni......
Ramai pasangan pengantin berebut-rebut nak mengabadikan ikatan cinta mereka di gerbang perkahwinan pada tarikh keramat ini.. Ye lah.....semestinya setiap pasangan ingin mendapatkan tarikh yang amat bermakna untuk dijadikan kenangan sepanjang hayat...

Pagi tadi mummy keluar jogging kat Taman Perbandaran Tengku Anis, sebuah taman rekreasi tersohor di Kota Bharu. Kalau ada masa memang mummy selalu juga datang sini berjogging dengan anak-anak. Taman ini menyediakan trek-trek jogging, taman permainan, rumah-rumah traditional mini, surau, kolam renang,mini zoo, bunga-bungaan perbagai jenis, gelanggang permainan, senibina masjid mini dari seluruh dunia dan pondok-pondok kecil yang sangat sesuai untuk berpicnic.....
Cantik sangat  taman ni....kalau pengantin baru yang nak buat majlis resepsi atau fotografi secara outdoor di Taman tengku anis ni memang sangat sesuai. Banyak sudut-sudut menarik untuk sesi fotografi......


Kebanyakan dari gambar-gambar di bawah ini mummypetik dari kbguy.....thanx...


Pandangan di hadapan pintu masuk












kolam renang


pondok-pondok kecil yang sesuai berpicnic  atau sambil menunggu anak-anak selesaikan aktiviti mereka.....








rumah traditional mini



taman permainan


                                                

surau.....


Orkid....................                                                                 









bunga raya.......







Dan banyak lagi bunga-bungaan yang mummy tak tau namanya.....bunga-bunga kenanga,cempaka tak berbunga pula hari ni......







merak di mini zoo


Kan mummy dah kata..taman ni sangat cantik.....kalau nak buat garden wedding kat sini mummy rasa sewanya tak mahal. .....





Hai Sang Merak......maafkan aku kerana tidak sempat membawa cicipan untuk mu hari ni.....tekanan darahku mencanak naiknya.....agaknya makan daging korban terlalu banyak........



ARIZAKIAH