Followers

Monday, November 8, 2010

BULAN TERAKHIR


Hari ni 1 zulhujjah. Penyimpan Mohor Besar Raja-raja telah mengumumkannya malam semalam.
Ini bermakna 10 hari lagi umat Islam di Malaysia akan menyambut aidil adha. Hari Rabu depanlah......17 November. Kita sudahpun di bulan terakhir taqwim Islam.

Dulu penetapan aidil adha berpandukan hari wukuf di Arafah. Tapi sekarang mengikut ahli falaq dan taqwim. Hanya Jauhari mengenal manikam...

setiap tahun i akan melakukan ibadah qurban. 1 bahagian je.. Sekarang harga lembu tersangatlah mahal..

Melakukan ibadah qurban ni banyak fadhilatnya. Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: Barang siapa yang ada kemampuan untuk berqurban tetapi tidak melakukannya, janganlah dia hadir bersama kami di tempat sembahyang kami.(nabi marah la tu...)

Qurban ni sebagai penebus dosa kita. hang semua takdak dosa ka?
Rasulullah s.a.w telah bersabda kepada Fatimah maksudnya, Hai Fatimah, berdirilah di sisi qurbanmu dan saksikanlah ia..sesungguhnya titisan darahnya yang pertama itu pengampunan bagimu atas segala dosa2mu yang telah lalu.

Sesiapa yang berqurban juga mendapat tempat yang mulia di sisi allah kerana darah qurban yang tumpah ke bumi itu akan mengambil tempat yang mulia di sisi Allah Azzawajalla.

Dan harus diingat qurban kita tu akan di hidupkan di akhirat kelak sebagai tunggangan. Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda yang bermaksud; perbesarkanlah kamu akan qurban kerana ianya di atas sirathalmustaqim nanti sebagai tungganganmu. Kita tak payah dok fikir lagi lepas ke tak lepas nak meniti di titian sirathalmustaqim tu nanti yang halus bak rambut dibelah 7, lebih tajam dari mata pedang (di bawah tu api neraka!!)sebab qurban kita tu nanti yang akan membawa ke destinasi dengan selamatnya..(Syurga)

Begitulah besarnya ganjaran orang2 yang melakukan ibadah qurban.

Kalau ada rezeki lebih sikit tahun ni marilah kita berqurban untuk mengingati betapa besarnya pengorbanan Nabi Ibrahin dan Nabi Ismail alaihissalam dan memperoleh ganjaran2 yang dijanjikan Allah s.w.t.

Anda berqurban atau berkorban?




BERKORBAN APA SAJA,

ARIZAKIAH

Sunday, November 7, 2010

KEK COKLAT

Baru pulang dari kenduri rumah kawan yang turut menempah kek i


Salam.....

Lamanya i tak update blog i ni..dah seminggu rupanya...

Sangat sibuk.....Menyiapkan tempahan Kek Coklat Moist dari kengkawan.
Banyak masa yang i terpaksa luangkan untuk hias menghias tempahan kek-kek ni....
ada kek untuk befday, untuk hantaran bertunang, merisik, untuk juadah iringan majlis masuk rumah baru, ada yang tempah untuk buat potluck tempat kerja dan tak kurang juga tempel2 menempah untuk makan-makan keluarga je...

Pun begitu...i bersyukur kerana di anugerahkan illahi sedikit kebolehan memasak diiringi dengan minat...... Alhamdulillah......rezeki melimpah ruah.....


Tempahan kek coklat dan beberapa jenis biskut untuk aidil adha ini juga telah pun diterima.


di antara kek yang sempat di snap...


Selain sedap dan lembab, kek i ni menjadi kegilaan kengkawan i kerana harganya yang sangat2 berpatutan. rm 35 je untuk sebiji kek seberat 2kg..murahkan!!!! Bagi i untung kecik takpe tapi dapat tempahan yang besar! buat ape kalau untung besar tp tempahan siput je..hik..hik..hik.. kalau sesape yang berminat bolehlah menempah......


p/s: Kalau tempahan banyak sangat pun mungkin i tak dapat penuhi sebab i buat kek ni part time je.....



MURAH REZEKI,

ARIZAKIAH

Monday, November 1, 2010

MEKASYIH................................




Baru sebulan i berjinak-jinak mengembara ke alam blog. Belayar seorang diri tanpa nakhoda.....
Mudek ke hulu ada santapan,.....singgah.......
Mudek ke hilir,....jumpa ceritera indah,...jengah....... Ada masalah dengan blog, termangu sendiri...nak tanya sape hah??????? Nak tanya sang puteri.....nun jauh di Selangor....
Nak tak nak i hentam kromo sajelah labu..........Kalau nak jadi, jadilah..... Kalau tak jadi pun tak pe......never mind......

I catat mencatat ni pun sebab terlalu sunyi di rumah..... encik hubby sibuk memanjang....
Selepas rutin kerja, rutin surirumah pun bermula.....Dah habis segala rutin i kerjakan, apa lagi i nak buat..... i mula tekan2 keyboard nak buat blog sendiri........

Semasa i budak2 dulu, mana ada kenal komputer ......Blog-blog ni lagilah......
Sekarang bila dah tua teraba-raba....... Mulalah gagal situ...silap sini...........
Nasib baik i terbuka hati nak singgah di blog si Azuan........Anak baru i yang lain mak lain bapak..... (Jangan cemburu adeela ye....)
i rasa nak singgah kat blog die tu pasai apa????? Pasai....nama blog die 'JANGAN BUKAK BLOGSPOT'. pelik tapi sedap ..macam rancangan masakan di tv 1.....


Dia tau di mana kesilapan i . Lalu...die bg demo macamane nak tinggalkan links kat blog yang kita follow ...... Siap copy widget i jd model entri die gitu..... Eeeeeee....Malunya.........Glamour i............ Takpe..takpe.....GAGAL DAN GAGAL LAGI ITU BIASA.....BERJUANG DAN BERJUANG LAGI ITU LUAR BIASA.......

Sebenarnya bukan i sorang je yang tak tau perkara mudah ni.......jangan tak tau.... Ramai jugak blogger lain yang i cuba nak follow tapi tak dapat sebab takde links...

Lepas ni i akan jadi mummy yang pandai sikit...........sikit aje.......
TAK DIALAMI TAKKAN DAPAT DIFAHAMI......

Mekasih JANGAN BUKAK BLOGSPOT..........
Mummy dah buat n.n..n....JADI!!!!!!!!!!!!!!


Orang memberi...kita merasa,

ARIZAKIAH.

........011110........

Uniknya tarikh hari ni...... anda sedar ke tak ?????


01.11.10
011110


Sama uniknya dengan ...............


10.10.10

101010


Apa yang anda lakukan di tarikh keramat ini?????


2010 sudah hampir ke penghujung.......


Manfaatkan segala ruang dan peluang!!!!!!!!!!!....





Cepatnya masa berlalu.....


ARIZAKIAH......


SILALAH MENCEMAR DULI ,TENGKU JOH......

Para hadirin sekelian,

Dengan ini diumumkan keberangkatan tiba Yang Teramat Mulia TENGKU JOH........
Diiringi dengan siAWANg HUJAN, di bawah panji-panji , PAYUNG-PAYUNG mahkota tanpa raja-raja......

Itulah pengumuman penting yang i nak siarkan hari ini.........

Bersama mengiringi keberangkatan PIALA MALAYSIA ke Kelantan, hujan turun mencurah-curah sejak pagi semalam hinggalah kehari ini, masih belum berhenti.....
Mungkin ini adalah tangisan gembira si ALAM kerana kegersangan menanti 89 tahun PIALA MALAYSIA untuk bermastautin di Kelantan dalam satu jangka masa mungkin 2 tahun atau dalam tempoh yang lebih panjang kalau kecekalan pemain Kelantan tidak goyah....

Anak-anak buah i yang turut sama terhitung dalam senarai lebih 60,000 peminat bola sepak Kelantan yang membanjiri Stadium Bukit Jalil, balik tanpa suara...
Hah?????mengapa?????
Suara mereka dah hilang bersama sorakan kegemilangan gol dan tak gol di Bukit Jalil.....
Hai!!!!!! nasib baik menang, kalau tak ......
'Menang Sorak ,suara tergadai.'.........he...he...he....
Tak pe.... tak pe......yang penting semangat kesukanan tu kena ada.....

Dengar cerita, sebaik sahaja tamat permainan penyokong Negeri Sembilan dan Kelantan bersalaman di pintu keluar stadium..... tanda persaudaraan.
Baguih...baguih..baguih...... kitakan 1 MALAYSIA.......

Bebalik cerita tengku joh tadi.....

Bagi orang Kelantan ini adalah perkara biasa...... 'Musim salji ' kami dah datang.....tengkujuh........
Kalau hujan tak henti-henti macam ni 2 - 3 hari, berita banjir sana-sini di Kelantan akan di lihat di kaca tv atau di dada akhbar.....

Cuma i kesian kat orang Gua Musang terutama di Galas......
Tau-tau lah Gua Musang tu kawasan tadahan hujan....tentu mereka akan menghadapi kesukaran nak pergi mengundi....

Wakil-wakil calon pun susah nk berkempen......
Tak pe..tak pe......Susah-susah dahulu senang-senang kemudian......

Kepada anak-anak Kelantan yang bekerja di luar Kelantan,
Baliklah bersama aidil adha dan cuti sekolah ni....kita berpesta banjir...
Tapi jangan abaikan keselamatan anak2 tuh......

Kepada surirumah.....
Masalah nombo 1 kami ialah kain baju yang susah nak kering......
Jemur kain bawah bumbung..... nak kering macammane la sangat....
Kering-kering hapak gitu..........he..he..he....

Rosmah!!!!!!! angkat kain.....hujan dah turuuuuun........

Eh......sape yang panggil tu??????
Ooooo........Pendekar Mustar rupanya......

Kkkkkkk....... sebelum ada orang berleter i pergi dulu ye.....nanti kita sembang lagi....

bye....






p/s: tia, btau dreba bas tuh.....pandu hati-hati........
Balik nanti kita makan ubikayu rebus cecah kelapa parut.....sedap
kalau hujan-hujan begini.







Rindu selalu,


ARIZAKIAH