Followers

Wednesday, February 23, 2011

APA HADIAHNYA?????

 Assalamualaikum..

Bila anak saudara dah dapat anak, tentulah i dapat cucu sedara..hik..hik..hik... dah tua rupanya ....
Jumaat ni harijadi Daniel yang ke 4 tahun. Jumpa dengannya memang letih nak menjawab segala soalannya..
Yang membuat i teruja bila dia tanya, " Umi, tak buat kek coklat ke? Esok harijadi Nono(Daniel) Nono nak kek 2 tingkat macam uncle ajea punya.."

Kek coklat yang i buat untuk uncle ajea Daniel


Memenuhi hasratnya tentunya kek coklat pasti i buat......Tapi sedang mengira-ngira hadiah ape untuk si kecik tu...agar keikhlasan memberi dan kesyukuran menerima sentiasa seiringan.

Seseorang telah memberi i tip istimewa ini jika ingin memberi hadiah :

kepada  
              Kawan           -    Kejujuran
              Musuh           -    Kemaafan                    
              Ketua             -     Khidmat
             Orang Muda   -    Contoh terbaik
             Orang tua        -    Hormat dan Hargai budinya
             Pasangan         -    Cinta dan setia                   
             Manusia          -    Kebebasan

Lalu i mengerti.... tidak semua hadiah dapat di beli dengan duit ringgit...Titipan hati yang bersih lebih berharga dari intan berlian, emas bertimbun. Teringat pula dengan filem Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, Ahmad Albab...memberi hadiah gula dan garam kepada bapa mertuanya kerana kari tanpa garam takde keenakannya dan kopi tanpa gula takkan ada nikmatnya...itulah rencah kehidupan.,saling melengkapi.....Namun i masih lagi mencari hadiah apa untuk si kecik yang becok tu....



Hai sang bangau,   begitu tinggi kau terbang kenapa di belakang kerbau juga kau hinggap????


ARIZAKIAH

16 comments:

wahida said...

ya allah, kek coklat tu akak yg buat ke? nampak sgt sedap la kak...

huwaaaaa!! napa x pos sini sikit?

Arizakiah said...

Ha..ha..ha..jgn wahida tak tau....akak pun ada talent memasak...meh sini akak suapkan...

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

biar betul kek coklat tue..mcm beli la..tahniah!! awak brbakat besar

|| a - j . E . E || said...

aduh kak... meleleh air saya tengok kek nih....

Arizakiah said...

Sahrom,
Terima kasih .....
Hobi akak ni telah bertukar jadi bisnes pulak.Berkat sokongan kawan2 kek coklat akak semakin disukai ramai...

Arizakiah said...

ajee,
alhamdulillah setakat ini kek coklat akak tidak pernah mengecewakan pelanggannya...

bintangjauh said...

Salam Zakiah, ya ampun cantik dan jelitanya cake chocolate yang membuka selera, sayang rasanya dimakan cake yang cantik. Sering kali Ratna begitu sayang memotong cake yang buatannya "haute" dan menambat hati mata memandang.

Zakiah lagi pandai dari Ratna, diri ini masihi ditahap baby, tidak berani membuat cake yang memerlukan teknik yang diluaran kemampuan Ratna. Walaubagaimanapun, bravo dengan keindahan buatan hasilan kerja tangan yang halus lagi menakjubkan pabila dipandang.

Bertuah punyai kenalan sahabat yang budi-pekertinya begitu tinggi dan sungguh pemurah lagi.
Semoga sambutan ulangtahun anak cucu sedara akan disambut dengan meriahnya dimana dikelilingi oleh yang disayangi semua.

Salam manis manis madu.

Omu Rice said...

sedapnyer kek tu...bahasa pun berbunga2...macam baca tulisan zaman2 dulu...huhuhu...

Arizakiah said...

Omu,
Mummy ni orang lama, so tak heranlah kalu bahasanya berbunga macam tulisan zaman dulu-dulu.. lagi pun mummy tak pandai berbahasa rojak macam orang muda sekarang.Banyak n3 dari blogger yang guna bahasa ntah ape-ape yang mummy sendiri tak faham langsung apa maknanya...

Fadzli Amir said...

Salam...lama tak singgah sini....kek coklat adalah sesuatu yang boleh membuatkan nafsu makan menjadi membuak2 oleh kerana lelehan air liur yang banyak..hehehhe....ape pun betol apa yg kak coretkan...yg penting keikhlasan....

Arizakiah said...

Fazli,
Meh sini akak lapkan yang meleleh tu..ha..ha..ha
Kalau Fazli dekat dengan akak dh lama akak anta sebijik untuk Fazli...
Fazli tau tak? nama Fazli sama dengan nama adik akak.....

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan .. tengok jgn x tengok.. sila klik disini dan klik disini. Juga tutor 4 the latest read more klik disini.
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.

ibuintan said...

assalamualaikum Zakiah,

terima kasih sudi bertandang ke laman saya, maaf lambat dapat datang ke mari..

kek coklat memang pujaan hatiku, malangnya jauh kalau dekat mau juga merasa sepotong dua

Arizakiah said...

bintangjauh:
Salam kasih Ratnaku,
Janganlah terlalu memuji,Zakiah pun masih sedang belajar lagi, masih mencuba-cuba..alhamdulillah percubaan kali ini menjadi....

Arizakiah said...

Bujang susah :
Terimakasih sudi ziarah ke bog ni dan berkongsi segala informasi...
Bukan niat untuk menunjuk-nunjuk atau ingin dipuji, segala coretan adalah sekadar diari kehidupan dan dianggap tidak terlalu peribadi untuk dikongsi...

Semoga segala kerja buat kita mendapat keredhaan illahi....

Arizakiah said...

Ibuintan:
Terima kasih juga kerana sudi berbalas kunjungan...
Semoga banyak yang dapat dikongsi dek persahabatan maya ini...