Followers

Thursday, October 28, 2010

HAI MUCUK MUMMY TAYAM.......



Biasanya setiap hari mesti i calling2 puteri i di kota puteri. Tapi 2 - 3 hari lepas i sangat bizi...Bila i call dia malam tadi, bunyi suaranya lemah dan tak sihat... Mungkin kurang tidur kerana menyiapkan banyak assignment. catatan i hari ini adalah suntikan semangat untuknya...

Mummy tau semangat mummy ada pada Tia(nama manja sejak kecil). Semangat tak mudah menyerah kalah. Malah ada part-part tertentu Tia lebih baik dari mummy.
Semasa Tia masih baby, tia kuat menangis. Menurut mak bidan yang juga tukang urut semasa mummy 'dalam pantang', "usia 3 bulan budak ni akan berenti menangis. budak ni cerdik...kecik lagi dia dah mintak macam2. kita tak faham bahasa dia.....sebab tu dia melalak". Memang betul!!!! selepas 3 bulan Tia dah tak nangis lagi. Kalau nangis dengan alasan tu...mummy boleh terima... Kata mak bidan tu lagi...."budak ni kalau betul cara asuhannya, dia akan jadi pemimpin". Insyaallah.....
Semoga apa yang yang mak bidan tu cakap menjadi satu doa untuk Tia....

masa ni usia tia 5 bulan
comelnya!!!!

semasa usia tia 3 tahun,Tia sudah boleh hafal surah2 pendek dalam muqaddam. Mungkin Tia bernasib baik kerana atuk dan nenek Tia adalah guru Al-quran. Darjah 3 Tia dah khatam Al-Quran.Mummy buat majlis khatam quran untuk Tia besar2an masa tu. Tumbang lembu 1 ekor..... Tentu Tia masih ingat lagi bukan?


Semasa mesyuarat PIBG dan penyampaian hadiah 1999 Tia dapat Anugerah Kepimpinan Istimewa oleh pihak sekolah.Kata guru besar anugerah seumpama tu belum pernah diberikan kepada mana-mana pelajar....terutama untuk pelajar darjah 1 macam Tia. Mummy sangat teruja..... Walaupun baru darjah 1 bakat kepimpinan tia sudahpun terserlah. Guru kelas Tia masa tu kalau tak silap Puan Rohana memberitahu,bila semua guru bermesyuarat,dia tidak pernah risau kerana terpaksa tinggalkan kelas...Tia boleh jadi 'cikgu kecik' tanpa gaji....................
Tia mengajar kawan sebaya
Tia membaca, menulis dan mengira di papan hitam sebab mummy tau Tia boleh membaca dan menulis seawal usia 5 tahun.
di sekolah....kenapa gelap ni?

Tia aktif di sekolah rendah hingga ke sekolah menengah. Tia mewakili sekolah dalam banyak acara. Sebutlah saja pertandingan story telling,choral speaking, public speaking, syarahan agama, kuiz mathematics semua Tia balun.

Setiap kali tiba hari bertanding Tia nampak cool dan yakin. Mummy punyalh berdebar smpai tak boleh tidur....Itulah sesuatu yang takde pada mummy tapi ada pada tia.

Semasa tunggu result SPM Tia buka kelas tuisyen di rumah atas permintaan jiran-jiran dan sanak saudara yang punya anak nak ambil UPSR. Tia ajar English,BM dan Maths. Budak-budak yang tak minat English pun bila dah belajar dengan Tia...jadi minat sangat-sangat. Kenapa???? kerana Tia ada sesuatu.....yang semulajadi dan tersendiri, yang tidak ada pada anak remaja biasa lain.

Tia beritahu mummy kalau result SPM Tia cemerlang, Tia nak lanjutkan pelajaran di bidang pendidikan. Tia minat sangat profesyen guru......tapi mummy tau Tia juga meminati bidang pengacaraan......cuma mummy dan papa tidak menggalakkan. Alhamdulillah.....Tia kini berjaya melanjutkan pelajaran di bidang yang diidamkan...TESL....

anak mak!!!

Mummy rasa kagum dengan Tia..... punya kawan yang ramai...Tia disenangi semua orang.....,tua dan muda. Kanak-kanak pun sukakan tia. Tia pandai menyesuaikan diri dengan sesiapa saja...setiap golongan..Tia boleh bercakap dengan kanak-kanak, sembang dengan orang dewasa atau 'berbasa-basi' dengan orang tua. Tia tau topik apa yang nak dibualkan bila berhadapan dengan seseorang.....

Bila cuti, kawan-kawan akan membanjiri talian telefon rumah atau selular. Tidak kurang yang bertandang ke rumah atau' buat date ' di kopitiam.. sebab di kopitiam boleh buka notebook...sambil berbual boleh siapkan assignments atau berbelog... Kesibukan tia mengalahkan menteri....

Tia seorang yang tegas dalam apa jua keputusan yang dibuat. Tia tak pernah menyerahkalah sebelum berjuang....Tia sangat komited dengan apa jua tugasan yang diberikan... Kalau kita buat kueh raya, mummy siap 1 loyang tapi Tia dah 2 loyang......

Tia berani berhadapan dengan sesiapa saja kalau Tia di pihak yang benar. Semasa darjah 2 Tia pernah tumbuk budak lelaki yang tak dengar cakap ......masa tu Tia jadi ketua darjah.... Berdarah hidung budak tu Tia kerjakan..... Bila bapak budak tu datang jumpa Tia nak tanya kenapa Tia tumbuk anak dia,dengan tenang Tia boleh bela diri.....

Sekali pandang macam pemimpin, 2 kali pandang macam mak datin...hehehe

Itulah Arizatul Adeela..... Di manapun berada sentiasa disenangi orang..disayangi kawan, dihormati lawan....


Sebagai ibu mummy sentiasa berada di belakang Tia....menyokong dan membantu.........
Walaupun mummy tidak dapat menggembirakan Tia ketika ini, yang pasti mummy akan turut berduka...menangis bersama....

Dalam mengejar cita-cita, jalan yang dilalui bukanlah selalu rata dan ditaburi bunga...melainkan adakalanya disirami airmata dan juga darah.

Berusahalah sayang......... mummy pasti........HIDUP TIA AKAN SECERIA MENTARI.......






Mucuk..mucuk mummy,


ARIZAKIAH

5 comments:

|| a - j . E . E || said...

untung tia ada mummy macam akak.. :D

Arizakiah said...

jee,

akak rasa ramai ibu di luar sana macam akak....

|| a - j . E . E || said...

betol kak.. cuma cara nye berbeza.. macam mak saya tak pernah nk luah sayang die dengan kata2.. almaklum la orang tua (oh betol mak sy da tua.. hihi) tapi kite tau yang die memang sangat sayang anak2 die.. kan? hihi

teringin la nak jadi ibu... huhu

{ finie } said...

salam..

oh..ini ye anak gadis akak ye..cantiknya dia macam akak juga.. Dia suka mkan kek batik ye? Jgn lupa buatkan untuk dia nanti ye kak.. Resepi yang saya bagi semalam tu akak adjust2 la rasanya ye..saya pun trial n error je buat tu .. Selamat Mencuba..:)

Arizakiah said...

Finnie:

Time kaseh....janganla puji banyak sangat....nanti akak senyum sampai ke telinga....ha..ha..ha..
Memang dia suka sangat2.akak nak buat bila dia balik nanti n kalau jadi nak buat lagi di aidil adha ....